De fire forberedelsestrin ved metallografisk prøveforberedelse

Hvis du arbejder med metallografisk prøveforberedelse, er der forskellige ting, der er vigtige at huske – en af dem er selvfølgelig de fire faser som metallet skal igennem, for dets struktur kan undersøges under et mikroskop. Læs videre her for at høre mere om, hvad de forskellige faser ved metallografisk prøveforberedelse er.

Skæring og montering

Når en prøve af metal skal gøres klar til undersøgelse af dets struktur under et mikroskop, skal det normalt igennem fire forskellige faser. Den første fase er skæring. Her skæres metallet til den ønskede form og størrelse, så det bliver nemmere at håndtere og have med at gøre. Det gør det altså mere overskueligt, når man ved metallografi, på engelsk Metallography, skal undersøge metallets struktur under et mikroskop.

Den næste fase er montering. Denne fase gør, at prøvens overflade og kanter bliver beskyttet, og derudover også får mere støtte. Dette er ikke en uundværlig fase, men de fleste vælger at udføre den, inden man går videre til de sidste to faser.

Slibning og polering

Når man har fuldført de første to faser, er det tid til de sidste to. Den første er slibning. Formålet med at slibe prøven, er at fjerne deformationer, som man ikke ønsker, inden prøven skal undersøges. Derudover er det også for at fjerne eventuelt termisk skade, som prøven måtte have. slibningen er altså en fase, som er vigtig for slutresultat af prøven. Her benyttes slibemidler, som giver en ensartet overflade.

Til sidst skal prøves poleres. Dette gøres for at få den bedst mulige struktur på prøven, så den kan undersøges bedre, når den sættes under et teleskop. Dette sidste trin gør, at metalprøven bliver så fin som mulig. Når alle disse trin er gennemgået, vil du også stå tilbage med en metalprøve, som er helt klar til at blive undersøgt under mikroskopet.